Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden

We kijken allemaal uit naar de zomer periode waar we lekker genieten van de buitenlucht en natuurlijk, hoe kan het ook anders, de zon! Plantenliefhebbers krijgen weer de gelegenheid om lekker te tuinieren en de planten bloot te stellen aan zonlicht. De ontwikkeling van de verschillende planten worden dan goed in de gaten gehouden en je doet er alles aan om ze de beste zorg te bieden. Helaas kunnen niet alle planten even hard mee groeien, omdat ze in hun ontwikkeling achtergehouden worden. Een kleine kijk op de zaak wijst uit dat het alles te maken heeft met bladluizen. Natuurlijk heel vervelend, omdat de planten hierdoor niet goed kan groeien. Het eerste wat je doet, is om op zoek te gaan allerlei methoden hoe deze bladluizen te bestrijden en gelukkig zijn er enkele manieren hoe je dit kan aanpakken. Voor we naar de oplossingsmiddelen kijken staan we heel even stil bij wat een bladluis is. Een bladluis is een insect die vaak op planten leeft. Een bladluis is heel klein en hebben in de meeste gevallen een omvang van niet groter dan een halve millimeter. Deze luis die zich met de cellen van de plant zich ontwikkeld kan enorme schade toebrengen aan een plant.

Bladluis bevechten met Coccinellidae

Coccinellidae is de wetenschappelijke naam voor lieveheersbeestjes en kunnen goed ingezet worden tegen de bestrijding van bladluizen. Lieveheersbeestjes zijn namelijk gek op bladluizen. Lieveheersbeestjes zorgen voor een complete eliminatie van een bladluizenplaag op je planten. Dit komt omdat de bladluizen ook worden opgeruimd door de larven van de lieveheersbeestjes. De larven van de lieveheersbeestjes zijn elk in staat om maar liefst 400 bladluizen op te ruimen. Te bedenken dat een volwassen lieveheersbeestje op zijn beurt tot 5000 bladluizen kan opruimen. Om lieveheersbeestjes te beschermen tegen de winter kun je gebruik maken van speciale kasten waar ze zich kunnen terug trekken tijdens de winter of bij nat weer. Deze speciale kasten zijn te verkrijgen bij diverse webshops die zich toespitsen op het bestrijden van onkruid tegen planten. Als je nog geen lieveheersbeestjes hebt, is het eenvoudig deze te bestellen. Ook hiervoor zijn er verschillende webshops die je in staat stellen om het online aan te schaffen. Het gemiddelde prijs waarop je kunt rekenen voor de aanschaf van 30 lieveheersbeest-larfjes ligt tussen de € 13 en € 15. Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes kan gerekend worden tot methode die milieuvriendelijk en niet schadelijk is.

Reinigingsmiddelen en kruiden inzetten

Los van lieveheersbeestjes zijn er ook andere methoden die gehanteerd worden. Zeepwater en spiritus zijn de twee middelen die gebruikt kunnen worden om bladluizen te bestrijden. De formule om je planten te bestrijden tegen bladluizen met zeep en spiritus doe je als volgt. Met een mix van 25 gram groene zeep en ruwweg tussen de 20 en 30 ml spiritus, wordt er vervolgens 1 L warm water toegevoegd, die lichtelijk warm aanvoelt. Nadat dit proces achter de rug is, is het belangrijk om het geheel grondig te roeren. Nadat het geheel goed geroerd is, kun je de plant ermee bespuiten. Dit proces moet steeds opnieuw uitgevoerd worden totdat het gewenste resultaat bereikt is. Het is ten strengste verboden om dit proces uit te voeren in de felle zon, omdat dit op den duur schade zal toebrengen aan je plant. Sterke geuren vinden bladluizen onaangenaam en kunnen ook makkelijk verjaagd worden ermee. Door ervoor te zorgen dat er een sterke aroma rond je planten hangt, zal dit een afwerende werking hebben op bladluizen. Een sterke geur rondom je planten krijgen kan je op verschillende manieren doen. Deze twee manieren zijn uiterst effectieve methoden om bladluizen te bestrijden.

Andere methoden

Los van de voorgaande vermelde methoden kun je ook op andere manieren bladluizen bestrijden. Een minder populaire methoden is om gif in te zetten. Daarbij moet er wel zorgvuldig worden omgegaan met de toepassing van. Verder is het afgeraden om planten die voor consumptieve doeleinden worden gebruikt met gif te bewerken tegen bladluizen. Planten die last hebben van bladluizen kunnen ook bespoten worden met ijswater. De kou zorgt er namelijk voor dat bladluizen niet in staat zijn om zich uit te breiden en zullen, bij het regelmatig spuiten van de plant met ijskoud water, geleidelijk aan verdwijnen. Een andere sluwe methode is om gebruik te maken van een zogenaamde “vangplant”. Een vangplant is een plant die bladluizen heel erg aantrekkelijk vinden. Doordat de bladluizen massaal worden aangetrokken door de vangplant, blijven je andere planten bespaard van bladluizen. Wanneer ze eenmaal zijn aangetrokken door de vangplant is het makkelijker om de luizen te verwijderen. Een bekende plant die ingezet wordt als vangplant voor bladluizen is de Oost-Indische Kers.

Belangrijkheid van bestrijden

Bladluizen bestrijden is enorm belangrijk. Als je nalaat om bladluizen tegen te gaan zullen je planten niet de juiste ontwikkeling kunnen doormaken. Zorgt er wel dat je de juiste methode toepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.